Mørkt stof

Når man ønsker at udgive en antologi med sorte og oversete forfattere og værker, så er mørkt stof ikke så ringe en titel og metafor for projektet. Jeg har læst det første bind, og her er min detaljerede beskrivelse. (Der bliver også en længere snak om den næste uge på Science Fiction Cirklens møde, Afrofuturisme.

DarkMatter_vol

Dark Matter: A Century of Speculative Fiction from the African Diaspora
Ed.: Sheree R. Thomas
2000
Aspect / Warner Books
xiv + 427 sider

Introduction: Looking for the Invisible • (2000) • Sheree R. Thomas
Den her bog vil se nærmere på “the contributions of black writers to the sf genre”, fordi det ved vi for lidt om. Vi har brug for at se det synspunkt. Vi har brug for at få bedre styr på historieskrivningen.
Min fornemmelse er, at historier, der ligner hinanden, også er tæt på hinanden. Således kan jeg læse 3 noveller i træk, der alle har noget med død.
Bogen er ikke meget for at fortælle mig det, men så vidt jeg kan se, så er alle noveller fra 2000 nye eller nye versioner af noget gammelt, mens alt andet er genoptryk. Der er ca. halvt af hver.
Stort tema: fordomme, dominans, ghetto osv. Sorte er ikke den eneste minoritet. Sorte hedder ikke nødvendigvis sorte, der er mange måder at genkende dem på.

Sister Lilith • (2000) • Honorée Fanonne Jeffers
Lilith fortæller om den første tid med Adam, hvor de var helt nye, mørkere end mudderet, tæt sammen. Og siden blev den forkælede Adam utilfreds og fik en ny kone, og så var Lilith ude.

The Comet • (1920) • W. E. B. Du Bois
Jim er i praksis usynlig. Han har et af de der rådne jobs, nede i kælderen. Da en komethale skyller henover dem ved middagstide, mens han er i kælderen, tror han først, at han er den eneste overlevende. Han finder dog en kvinde. Og så skal vi lige have repeteret, hvordan det er. Han er negro, hun er hvid. Det kan glemmes. Kan det ikke? En meget traditionel historie fra den periode, med racen som twist.
Science fiction.

Chicago 1927 • (2000) • Jewelle Gomez
Gilda er født som slave, telepat, vampyr, god (vil ikke opføre sig som en slaveejer) og lesbisk. Lydia er en glad sanger og halvt afrikansk, halvt indiansk. De mødes på en klub. Klubben er et fristed for farvede. Det er også skidt at være kvinde og at drikke alkohol.

Black No More (excerpt) • (1931) • George S. Schuyler
En opfinder, Junius Crookman, annoncerer stolt, at han kan gøre sort til hvid på 3 dage. Verden er indrettet så man må “get out, get white, or get along”. Max Disher, vores helt, melder sig gerne som den første frivillige. Allerede i uddraget her får man som læser mistanke om, at det måske ikke kun er lykke at blive hvid. (I et resumé af resten af bogen bliver det bare bekræftet. Desuden har opfinderen ondskabsfulde motiver.)
Science fiction.

Separation Anxiety • (2000) • Evie Shockley
Livet i ghettoen (officielt The African American Cultural Conservation Unit) er trygt. Fra 2095 har alle afroamerikanere kunnet bo steder som dette, sikre fra hvid racisme. (Indianere har deres egne zoner osv.) Peaches er en danser, der nyder at hendes publikum kender hendes genre så godt. Det er vigtigt at bevare kulturen og historien. På det sidste er der dog også blevet fokus på at bevare nutiden, på en måde der minder om overvågning. Isolerer ghettoen på en dårlig måde? Er der bedre udenfor, hvor man kan få ny inspiration? Bliver ghettoen mindre sikker?
skrevet med små bogstaver.
Science fiction.

Tasting Songs • (2000) • Leone Ross
Fotografen Jerry (kinesisk/jamaicansk/indianer/sort) er gift med Sasha. Men han er fascineret af Brianna, der altid sveder alt for meget, og som han møder til en sex-fest. Da Sasha opdager dem i ægtesengen, bliver Jerry ikke bare presset til at ende forholdet, men også til at købe et nyt, “rent” hus.
Science fiction.

Can You Wear My Eyes • (2000) • Kalamu ya Salaam
Som død kan hun stadig følge, hvad der foregår, bl.a. at sorte Reggie (hendes enkemand) bytter sine egne øjne ud med hendes. Som resultat får han en slags dobbeltsyn, og kan se hendes minder, reaktioner osv. Det er for meget for ham.

Like Daughter • (2000) • Tananarive Due
Paige og Denise voksede op sammen, men kun Denise voksede op med pædofili. På sin vis er det ikke overraskende for Paige, at det en dag brister for Denise, at hendes mand skrider, og at lille Neecy ikke længere er sikker.
Science fiction.
Anbefales.

Greedy Choke Puppy • (2000) • Nalo Hopkinson
Jacky er en 31-årig ph.d.-studerende, der samler på gamle myter i sin omegn, Vest Indien. Hun kan også godt lide at få sat sit hår af bedstemor, der taler om at have set en lagahoo, en lokal version af en varulv. Noget tyder på, at en slags vampyr er løs.

Rhythm Travel • (1996) • Amiri Baraka
Fortællerens bror har bl.a. arbejdet med usynlighed, men har nu udviklet en form for tidsrejse: Hvis du hører en melodi, kan du rejse til et andet tidspunkt, hvor den melodi også blev spillet. Han har allerede besøgt en tid med slaver.

Buddy Bolden • (1996) • Kalamu ya Salaam
En flok af dem rejser astralt og har sex, i 6/8-takt. De reinkarnerer. De har været Monk, Coltrane, Duke Ellington. Det er hårdt at være Billie Holiday i 1947. At være blandt folk, der ikke kan finde ud af at klappe på 2 og 4, og ikke kan finde ud af at skrive et ordentligt interview, ikke forstår.
skrevet med små bogstaver.

Aye, and Gomorrah … • (1967) • Samuel R. Delany
Fortælleren er indianer, men også rumrejsende. Når man er hjemme på Jorden, er en del af livet, at frelk-folk virkelig gerne vil have sex med en. En anden del af livet er længslen efter den gang, man var mand og faktisk kunne have sex som en mand.
Science fiction.
Anbefales.

Ganger (Ball Lightning) • (2000) • Nalo Hopkinson
Issy og Cleve (chokoladebrune) har peppet deres liv op med dragter, der lader dem føle hinanden på en ny måde. Den dag, de prøver at bruge dragterne til at bytte køn, er også optakten til, at et elektrisk spøgelse kommer på besøg.
Science fiction-agtig.

The Becoming • (2000) • Akua Lezli Hope
Hun er ung og får sin første elsker, Jason. Hun Vælger at blive kunstner. Det indebærer at Blive et instrument, i hendes tilfælde en saxofon. Er det godt eller skidt at Vælge/Blive?
Science fiction.

The Goophered Grapevine • (1887) • Charles W. Chesnutt
De vil flytte til North Carolina for at dyrke vindruer og har kig på en bestemt vingård. En farvet mand fortæller dog, at den er forhekset. Niggere elsker den lokale drue, fordi den er sød, så de stjæler gerne af druerne. Indtil der bliver kastet en forbandelse altså.
Fortællingen om vingårdens fortid er transkriberet fra det sprog, man må antage den farvede har brugt, og derfor ret svær at læse.

The Evening and the Morning and the Night • (1987) • Octavia E. Butler
Fortælleren prøvede at begå selvmord som 15-årig, for at undgå et liv med symptomer. 3 år senere blev far syg og fik lynhurtigt taget livet af mor og sig selv. Der er mange fordomme om DGD, så andre folk undgår dem. Desværre et klassisk tilfælde af videnskab, der havde nogle uventede bivirkninger.
Science fiction.
Anbefales.

Twice, at Once, Separated • (2000) • Linda Addison
Xatama lytter til forhandlingerne om sit bryllup, men afbryder dem så. Der kan ikke være noget bryllup, før hun får snakket med Ship og funder ud af, hvad drømmen egentlig handler om. En shaman hjælper hende på vej.
Science fiction-agtig.

Gimmile’s Songs • (1984) • Charles R. Saunders
Dossouye er en kriger, vist nok på Haiti, der bliver overrasket af 2 røvere, men alligevel klarer sig. Derefter møder hun Gimmile, der synger/spiller og forhekser hende. Der er både magi og kærlighed på spil.

At the Huts of Ajala • (2000) • Nisi Shawl
Loanna er 15 år og bor i USA. Bedstemor kan en underlig historie om, at hun har “second sight” / er synsk. Det faldt nemlig sådan, at da hun skulle vælge sit hoved op til sin fødsel, fik hun taget fusen på en gud og fik 2 hoveder.

The Woman in the Wall • (2000) • Steven Barnes
Shauna Littleton fra USA er mørk, rødbrun. Hun var egentlig gæst hos præsidenten af dette lille land i Afrika, men så blev præsidenten pludselig afsat, og nu er hun i en lejr sammen med en masse andre uønskede. Det er ikke populært at være blandt disse folk, der ligner hende i hudfarve, men ikke meget andet.
Science fiction.

Ark of Bones • (1974) • Henry Dumas
I skolen er niggeren Headeye den bedste. Han er også god til at omgås floden, Mississippi. Lige nu er han efter fortælleren, Fish-hound, født 1944. Mærkeligt. Er der voodoo på spil? Hvad betyder det, at en storm blæser op og at en båd fuld af knogler kommer til syne?
Teksten er skrevet på dialekt.

Butta’s Backyard Barbecue • (2000) • Tony Medina
Ra-Dizzap og Drainpipe skal have afgjort, hvem der er bedst til hip-hop. Resultatet er lidt underligt.
Den er skrevet i dialekt.

Future Christmas (excerpt from The Terrible Twos) • Ishmael Reed
Joe Baby, Big Meat (sort) og Snow Man forhandler om et mord. Zumwalt har rettighederne til julemanden. Alle mulige farver mennesker er repræsenteret. Black Peter (sort) bærer julemandens bagage og er højt placeret i en tilknyttet religion. Kun at læse dette uddrag skaber noget forvirring.
Den er mærkelig …

At Life’s Limits • (2000) • Kiini Ibura Salaam
Et væsen mellem stjernerne, WaLiLa, fødes nu blandt mennesker. Hun lander i en krop, der danser, hører musik, er i trance. Her har man tjærefarvede forfædre og er på Cuba. Hun er i nød og får hjælp af en en gæstfri familie. Er det fantasy? Det kommer an på fortolkningen.

The African Origins of UFOs (excerpt) • (2000) • Anthony Joseph
Musik og stoffer får niggere til at danse og svede. Er det kun her på Jorden, “sort” er et relevant ord?
Frekvensen af ord, jeg ikke lige genkender, er høj.
Science fiction.

The Astral Visitor Delta Blues • (2000) • Robert Feming
I aften drikker han et sted, hvor klientellet har forskellige lyse og mørke nuancer. Senere på natten får han besøg af en alien.
Science fiction.

The Space Traders • (1992) • Derrick Bell
De kommer fra en fjern stjerne og vil give USA vældige rigdomme. Til gengæld vil de godt have lov til at tage alle de afrikanske amerikanere med hjem. Hvad vil de med dem? Er det en test af os hvide? Fodnoter undervejs. Tragisk. Realistisk.
Science fiction.
Anbefales.

The Pretended • (2000) • Darryl A. Smith
Androiderne, de brune kroppe, bliver sendt bort af de hvide mennesker.
Science fiction.

Hussy Strutt • (2000) • Ama Patterson
Hussy Strutt er sort som tjære og hovedpersonen i den historie, de lyse og mørke piger lytter til, mens de sidder bundet i en kælder. Verden er gået fallit. Der er også noget fantasy her.

Racism and Science Fiction • (1998) • Samuel R. Delany
Afroamerikansk sf’s historie, også hans personlige oplevelse af den. Deriblandt en anekdote om Asimov.

Why Blacks Should Read (and Write) Science Fiction • (2000) • Charles R. Saunders
Hvad sorte og ikke-sorte læser og skriver. Deriblandt en vurdering af Resnick.

Black to the Future • (1999) • Walter Mosley

Yet Do I Wonder • (1994) • Paul D. Miller
Fokus på musik. Ordet afrofuturisme forekommer.

The Monophobic Response • (1995) • Octavia E. Butler
“Behovet” for racisme.

2 thoughts on “Mørkt stof

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s