Kraften fra rummet

Jeg har vist fuldstændig glemt at fortælle jer, at der er kommet en bog, jeg har været involveret i. Det drejer sig om Kraften fra rummet af J.-H. Rosny aîné.

Rosny er en af de gamle drenge. Omtrent samtidig med Verne og Wells. Rosny blev født i Belgien og skrev på fransk, så der er ikke adgang til så meget af ham på dansk.

Jeg bliver nysgerrig, når jeg hører om noget, jeg ikke lige har adgang til. Så jeg prøvede at orientere mig. Hvad kunne jeg finde på internettet? Og kunne jeg få nogenlunde styr på historien, selvom mit fransk er rustent?

Det lykkedes at lave en liste med 4 titler, science fiction-folk nok kunne finde interessante. Og heldigvis oversatte og korrekturlæste andre. Og bogen blev præsenteret på Bogforum sidste år.

Når man er kommet så langt, så bliver der også lavet en lektørudtalelse til landets bibliotekarer. Her er lidt uddrag:

 • en vidunderlig nysgerrighed på verden
 • tempoet ikke så adstadigt som man skulle tro
 • poetisk
 • charmerende
 • vil kunne fornøje også nutidige læsere
 • idérige fortællinger
 • Anbefales til større biblioteker.

Det er egentlig okay.

3 thoughts on “Kraften fra rummet

 1. Om det nu er “den ældre” eller “den yngre”, eller det bare er “J-H Rosny”, det er jeg ikke helt klar over. Men “La Guerre du Feu” er oversat til dansk – som tegneserie! Jeg ved ikke om den er anbefalelsesværdig. Den findes, ihvertfald.
  Desuden har Philip Jose Farmer oversat/gendigtet “Ironcastle” – én af de dér “den glemte dal”-historier. Så den findes – på en måde – på engelsk.

  Like

 2. En nøjere undersøgelse på nettet, på fransk (gudhjælpemig – for mit fransk er lige til at lukke op og … ) godtgør at “Kampe om ilden” (The Quest for Fire)/ “La Guerre du Feu” er begået af begge brødre, mens “Hareton Ironcastle” faktisk er af “den ældre” – altså Joseph. Og det er også ham der har skrevet “La Force Mysterieuse” – så den er god nok.

  “Kampen om ilden” (filmen) var ret hypet på, at man havde opfundet nogle sprog, som fortidsmenneskerne skulle tale. Hvilket ikke havde nogen effekt, eftersom der var undertekster.

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s