Mørkt stof og læseben

Jeg har allerede omtalt bind 1 i den her serie. Og her er såmænd bind 2.

DRKMTTRRDN2004.jpg

Dark Matter: Reading the Bones
Ed.: Sheree R. Thomas
2004
Aspect / Warner Books
xii+400 sider

I “Introduction” forsøger redaktøren, Sheree R. Thomas, at dele novellerne op i grupper. Ligesom selve bogen lykkes det ikke helt. Der er en hel del diverse til sidst.

Hvis en historie ikke har et årstal, så er den fra 2004.

“ibo landing” (1998, ihsan bracy). En bunke brunt menneskekød er endelig i land, efter den lange sejltur på slaveskibet. Det er dem, der forbløffende nok stadig har krop og sjæl i behold. – Den er skrevet med små bogstaver. Fantasy.

“The Quality of Sand” (Cherene Sherrard). Et slaveskib er tæt på at kunne sælge sin last af afrikanere. Så griber et andet skib ind og befrier slaverne, men det er umuligt at få dem hjem. For en af slaverne er det et problem, ligesom det er ubehageligt, at hendes planlagte omskæring ikke blev til noget. – Fantasy.

“Yahimba’s Choice” (Charles R. Saunders). Piger og kvinder, mørke som ibenholt, nær Guromen, er samlet, så bl.a. Yahimba kan blive omskåret. Det fører til flugt og frygt. Dossoye bliver rodet ind i historien. – Mænd er dumme. Forandring er måske mulig. Fantasy.

“The Glass Bottle Trick” (2000, Nalo Hopkinson). Beatrice (lys brun) er gravid og vil så gerne fortælle det til Samuel (meget mørkere). Så har hun et skæbnesvangert uheld. Derved opdager hun bl.a., præcis hvor skidt han har det med sin hudfarve. – Fantasy.

“Desire” (Kiini Ibura Salaam). Sené er gravid. Og Faru, en ged/gud, løber. Lige hen til Sené, som han kysser. Og det er ikke de sidste kropsvæsker den dag. Der er også en krokodille. – Fantasy.

“Recovery from a Fall” (David Findlay). Junior er bare så stenet. Zoe hjælper. Det er vist Zoe. Hende han fik to sønner med. Der er nye ar i hans chokoladefarvede hud. Tænder han stadig på hende? – Sex! Gud! Fantasy.

“Anansi Meets Peter Parker at the Taco Bell on Lexington” (2000, Douglas Kearney). Man kan ikke sidde og spise en burrito, uden at en klovn kommer og fotograferer éns 8 arme. – Skrevet med små bogstaver. Fantasy.

“The Magical Negro” (Nnedi Okorafor-Mbachu). Den blinde Thor står overfor en smertefuld død, da en afrikaner pludselig dukker op. Han svæver i luften og giver gode råd og gider absolut ikke noget pjat. – Fantasy.

“Jesus Christ in Texas” (1920, W. E. B. Du Bois). En fange, en nigger, der nu skal være med til at lægge togskinner. Og en fremmed, der virker sær og som lader de små børn komme til sig. – Fantasy.

“Will the Circle Be Unbroken?” (1974, Henry Dumas). Afrohorn. Sopran sax, trommer, klaver, fløjte, trompet, bas. Harlem. Ny musik, der er farlig for hvide. – Fantasy.

” ‘Cause Harlem Needs Heroes” (Kevin Brockenbrough). Der var en lov, der forbød dig at stjæle arme og ben fra din klon. Var. Nu er det hårdt at være klon, sort og fattig. Så skal man passe på “vampyrerne”. Politiet bliver involveret i noget, der ser ud som et mord. – Jazz. Science fiction.

“Whipping Boy” (Pam Noles). Tårnet burde egentlig rives ned. Men mens det stadig står, skal Dexter slæbe sin døde fætter op på øverste etage. – Hvide politifolk. Fattigdom. Fantasy.

“Old Flesh Song” (Ibi Aanu Zoboi). Hun stinker af død og har blåsort hud og er svøbt i afrikansk mudderstof. Og så synger hun for babyer i klapvogne, kørt af barnepiger. – Fantasy.

“Whispers in the Dark” (2001, Walter Mosley). Sorte Misty er gammel og får et slagtilfælde. Barnebarnet, Popo, er rigtig smart. Han kan lugte, når der er regn på vej. Det er vigtigt, at hans intelligens bliver plejet, at han får den rigtige uddannelse. – Science fiction.

“Aftermoon” (Tananarive Due). Månen taler til Kenya, men hun nægter at lytte. Men varulven i hende glæder sig til en blodig bøf. Indtil hun falder over en læge. – Fantasy.

“Voodoo Vincent and the Astrostoriograms” (Tyehimba Jess). De er vant til at se den her negro tigger i gadebilledet. Nu har han fundet sig en ny fidus. – Fantasy.

“The Binary” (John Cooley). Når man teknisk set er død, så lyder et alternativt tilbud godt. Som at dele sin krop med et magisk væsen. – Fantasy.

“BLACKout” (Jill Robinson). Endelig får amerikanske borgere af afrikansk herkomst erstatning. Men Nigel gør ikke, fordi han stammer fra Jamaica. – Science fiction.

“Sweet Dreams” (Charles Johnson). Du skylder i drømmeskat. Det bliver dyrt. Alle de der middagslure. – Science fiction.

“Buying Primo Time” (Wanda Coleman). Miss Niobe har kakao-hud og har fået nej til sin ansøgning om at få sit liv forlænget udover de 2 måneder, der ellers er tilbage. – Science fiction.

“Corona” (1967, Samuel R. Delany). Buddys liv var ikke så nemt. Far forlod mor til fordel for Marskolonien før fødslen. Han ender selv med et liv i en rumhavn. Han har et uheld, mens Fausts musik spiller i højtalerne. Lee er 9 år, brun og telepat. Lee og Buddy har det skidt og hører musikken og får forbindelse. – Science fiction.

“Maggies” (Nisi Shawl). Tata (sort) har en skabt mutation og “skin”, en slags naturlig rumdragt med pels. Far udfører terraforming sammen med Tata. Kayley opdager, at de også har en affære. – Science fiction.

Mindscape” (uddrag, Andrea Hairston). Der er endelig ved at være fred på Jorden igen. Celestina var med til at forhandle den. Hun har hovedet fuldt af dødes stemmer. Hun kan bede på Yoruba. – Science fiction.

“Trance” (Kalamu ya Salaam). Skal tidsrejse-historie-projektet nedlægges? I den tid, der er tilbage, skal det sidste projekt færdiggøres og en forsvundet findes. Holdet til at løse opgaven er Sheba, Bashe, Juno og Muta. De er del af en krig mod de hvide. – Science fiction.

“The Second Law of Thermodynamics” (Jewelle Gomez). Det her en en udskrift af et panel, hvor de bl.a. diskuterer vampyrer og trangen efter det evige liv.

“Her Pen Could Fly: Remembering Virginia Hamilton” (Nnedi Okorafor-Mbachu) og “Celebrating the Alien: The Politics of Race and Species in the Juveniles of Andre Norton” (Carol Cooper). Her fejres 2 forfattere, der var vigtige for andres barndom.

Jeg har en fornemmelse af, at der er procentvis er mere fantasy i den her end i bind 1. Jeg har også en fornemmelse af en lavere kvalitet. Som om bind 1 havde det gode og det her er resterne.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s