Gode, gamle Asimov

Da jeg var færdig med eventyrene og hestebøgerne, kom science fiction ind i mit liv. Jeg var heldig. Der blev skrevet sf specielt til unge mennesker. Og der var et par forlag, der jævnligt udgav nyt. Nakskov Bibliotek havde afsat 3-4 reoler til genren, så det var bare at gå i gang. Samlinger og antologier fuld af noveller passede mig rigtig godt.

Så selvfølgelig læste jeg I, Robot. Og selvfølgelig læste jeg andre af Asimovs noveller.

(På et tidspunkt må jeg have opdaget, at Asimovs robotter demonstrativt ikke slog folk ihjel til højre og venstre. Det passede mig fint.)

Min første kæreste læste bl.a. Stiftelsen. Så jeg kom i gang med at læse sf-romaner også, for alvor. Alle dem med Stiftelsen. Alle dem med robotterne. Et par stykker med begge dele. Sågar et par stykker af andre forfattere. Bare guf.

Da jeg flyttede hjemmefra, blev det at købe bøger en mulighed. Asimov-hylden blev den første investering, der langsomt voksede. Jeg opdagede, at Asimov altid havde noget sjovt at sige om tilblivelsen af en novelle, eller hvordan den blev modtaget. Jeg elskede hans falske beskedenhed.

Der var også en autobiografi. Haps.

Historien om, at han havde drømt, at våbnene blev smedet om til penne, og i søvne løb hen til sin kone med budskabet, er jo bare sød.

Bicentennial Man er en dejlig film, og det var først senere, jeg fik læst den endnu bedre historie.

I, Robot blev en frygtelig film, der bl.a. indeholdt morderiske robotter. Jeez!

Selv guderne er et sent fund. Den midterste tredjedel er skøn.

Der er stadig noveller og romaner, jeg ikke har læst, men jeg arbejder på sagen. Lige nu er jeg i gang med en af hans fagbøger. Bare for at se, hvordan det er.

Nu til dags skal man tage stilling til, at han ragede på kvinderne. At kvinderne i hans historier er hysteriske, iskolde eller fraværende. Og hvordan er det nu lige han udtales, hvis det skal være rigtigt? S som Z? V som F?

Bliver tv-serien om Stiftelsen god? Det må guderne vide.

Og så er han altså lige fyldt 100 år. Til lykke med dagen, Isaac.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s