Midnatstyven

Anmeldelse af Midnight Robber, af Nalo Hopkinson.

Skitse: Oho. Like it starting, oui? Don’t be frightened, sweetness; is for the best. I go be with you the whole time. Trust me and let me distract you little bit with one anansi story.

Toussaint er en planet, der bestyres (tror jeg) af Marryshow Corporation. (Via et dimensionsslør kan man komme til planetens fætter, New Half-Way Tree, der ikke er nær så velordnet.)

Tan-Tans far er borgmester. Mor er måske far utro.

Huset har en ai, kaldet eshu. (Den er ikke så smart og forstår fx ikke jalousi.) Planeten har en ai, kaldet Granny Nanny, Granny Nansi’s web, Grande Nanotech Sentient Interface eller Grande ‘Nansi Web. Mennesker kommunikerer med begge dele via noget indbygget. Desuden kan man synge til GN, via nannysong. En lille gruppe fravælger alt det her computer-snavs.

Tilsyneladende er alle på planeten sorte. Forbrydere bliver sendt til fætter-planeten.

Tan-Tan leger, at hun er Midnight Robber, en fiktiv (?) person. Det bliver ekstra vigtigt, da far forlader mor.

Er det science fiction? Ja.

Temaer: Jeg vidste lidt om bogen på forhånd. Granny Nanny osv. (som man kunne kalde cyberpunk) fyldte en del i hovedet på mig. Automatisering er helt normalt, og eneste undtagelse er kokke og andre kunstnere, der arbejder frivilligt. (Obs. Det er okay at være kok. Det er ikke okay at løbe foran en rickshaw.) Jeg blev overrasket, da vi pludselig forlod alt det.

Jeg vidste også godt, hvad forbindelsen er mellem Tan-Tan og bogens titel. Igen kom det bag på mig, at det spillede en mindre rolle.

Det var til gengæld en stor overraskelse, at Tan-Tan har elendige forældre. At hendes far på et tidspunkt lader en duel afgøre sit forhold til moderen. At en intelligent art på New Half-Way Tree så åbenlyst bliver udsat for racisme. Og at Tan-Tan får ptsd eller noget i den retning. Øv.

Er det godt? Nemlig. Som jeg antyder, skal man dog kunne leve med et (for os) uvant engelsk. Og så skal man ikke tænke så meget over, at vi 2 gange kommer over i et nyt hjørne af verden via flugt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s