Oprørsk

ETA: et citat og et link til en forskelsliste. Spoilers.

Anmeldelse af Småsnak om Insurgent, af Veronica Roth.

Da jeg begyndte på den her bog, var min plan at snakke om forskellene på bog og film, fremfor at lave en egentlig anmeldelse.

Nu, hvor jeg er færdig, er den plan væltet noget. Forskellene er simpelthen for store. Så nedenfor nøjes jeg med meget generelle sammenligninger. Edit: Jeg kunne ikke lade være. Der er flere detaljer længere nede.

Lad mig starte med et “buh” i Hollywoods generelle retning. Hvis I ikke mente, den her bog kunne filmatiseres, kunne I så ikke bare have ladet den være?

Men hvad har den her bog så?

Første bind/film skitserer ordet “divergent”, og her i bog/film to får vi fyldt meget mere på. Vi får i bogen noget beskrevet, der videnskabeligt hænger sammen, i stedet for at det virker ret magisk, som i filmen.

Ret tidligt i denne bog antydes det, at Nogen Ved Noget. Der trækkes tråde tilbage til bind 1, noget ret betydningsfuldt dengang bliver forklaret nu. I filmene er det igen lidt mere i retning af, at viden er i en lille, magisk boks.

Hovedpersonen kæmper midt i det hele sine egne kampe. Bevæger sig væk fra at være dumdristig, grænsende til selvmorderisk. Hvad er bedst, at give sit liv eller at leve? Hun finder bl.a. svaret, da hun tror, at hun skal dø. Den her tråd kan jeg slet ikke huske fra filmen.

Så besvarer bogen et spørgsmål, filmen rejste for mig: Hvor er de gamle Dauntless? Det er bare en lidt irriterende detalje, at det mangler i filmen.

Til gengæld bliver bogen forelsket i udtrykket “Dauntless traitor”. Lidt variation her havde været fint.

Et lille citat skal der også til. “Sometimes I feel like I am collecting the lessons each faction has to teach me, and storing them in my mind like a guidebook for moving through the world. There is always something to learn, always something that is important to understand.” Ja, man skulle næsten tro, en forfatter havde planlagt det.

Så. En meget mere sammenhængende historie end filmen, hvis man absolut skal sammenligne. Sidst jeg så filmen, dødkedede jeg mig. Den her bog kunne jeg forestille mig at læse igen.

En mere systematisk gennemgang af forskellene: Insurgent Book to Film Differences. Bemærk hyppigheden af “denne scene er ikke i …”.

SPOILERS:

I bogen bliver Tris af Jeanine udsat for nogle simuleringer henover nogle dage. Formålet er dels at teste et nyt serum, Jeanine har lavet, dels i et enkelt tilfælde at knække Four. Så bliver Jeanine sur, og Tris skal henrettes. Hun virker død, men er faktisk bare lammet, fordi Peter greb ind. (Nedenfor beskrives, hvorfor han er taknemmelig.) Tris flygter og er udenfor bygningen i dagevis. Så angriber hun (med hjælp) bygningen igen. For at komme ind på Jeanines kontor må hun gennem en simulering. På Jeanines kontor er Et Hemmeligt Budskab, Jeanine godt kender. Tori myrder Jeanine. Tris bliver slæbt væk, men får overbevist Four om, at Det Hemmelige Budskab skal vises for alle.

Det Hemmelige Budskab kendes generelt af byens ledere. Man havde besluttet at offentliggøre det. Da Jeanine hørte det, begyndte hun at udbrede sladder om Abnegation, for at forhindre det.

I filmen bliver Tris af Jeanine udsat for 4 simuleringer i træk, og efter en lille pause en sidste. Formålet er at få åbnet en kasse med Et Hemmeligt Budskab. Under den sidste simulering dør Tris tilsyneladende, men hun er faktisk bare lammet, fordi Peter greb ind. (Nedenfor beskrives, hvorfor han er taknemmelig.) Tris får muligheden for at flygte, men vælger at blive og prøve den sidste simulering igen. Det lykkes, og Det Hemmelige Budskab bliver afspillet. Jeanine har ikke set det før, og heller ikke nogen andre i byen. Evelyn myrder Jeanine. Det Hemmelige Budskab bliver afspillet for alle.

At Jeanine udbredte sladder om Abnegation skyldtes udelukkende hendes ønske om magt. Kassen bliver fundet hos en af byens ledere, Tris’ far.

(a) Ret tidligt i bogen redder Tris Peters liv, ved at trække ham ud af en kugles bane.

I bogen er simuleringerne:

  • (b) Tris er på en bus med sin mor. Hun opdager, at dette er i strid med sandheden, at hendes mor er død. De har en lille samtale.
  • Tris ser Four dø. (Denne simulering er for at knække Four.)
  • (c) Tris bliver befriet af Four. En af hans handlinger afslører, at han er simuleret.
  • (d) Tris slås med sig selv. Hun må gennemskue, hvad forskellen er på hende selv og simuleringen.

I filmen er simuleringerne:

  • Tris redder sin mor fra et brændende, tyngdekraftforagtende værelse. Dauntless bestået.
  • (b) Tris er sammen med sin mor i sit barndomshjem. De har en ret lang og ærlig samtale, hvor Tris bl.a. undskylder for morens død. Candor bestået.
  • (c) Tris bliver befriet af Four. (a) Under flugten vælger Tris ikke at skyde Peter. Abnegation bestået. (c) En af Fours bemærkninger afslører, at han er simuleret. Erudite bestået.
  • (d1) Tris hader Jeanine og overfalder hende.
  • (d2) Tris hader sig selv, og de slås. Til sidst vælger Tris at tilgive sig selv. Amity bestået.

I bogen undersøger Jeanine ret grundigt egenskaben divergent. Ens hjerne er anderledes, mere fleksibel, og dette understøttes af hjernescanninger. Der er også flere spejlneuroner, så man i højere grad kan tilpasse sig sine omgivelser. Jeanine arbejder på et simuleringsserum, der virker på alle (også divergent-folk), og gennemfører derfor en stribe forsøg. Tris og Four er lige gode forsøgskaniner. Tris er egnet til 3 faktioner, hvilket er meget. Abnegation og factionless har mange med egenskaben.

I filmen kan egenskaben aflæses med et lille apparat, der måler ens “divergentness” i procent. Tris er 100 %. Andre forsøgskaniner til at åbne kassen virker ikke, men Tris bør være perfekt. Hun bør kunne godkendes til alle 5 faktioner.

I bogen er egenskaben genetisk betinget. Det er den vist også i filmen, men som antydet er det hele mere vagt her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s