Det går fint, skat

For et par dage siden så jeg Don’t Worry Darling. Forventningen var, på basis af traileren, noget i retning af Stepford Wives, så horror + sexisme. Jeg håbede, at horrordelen ikke ville være alt for stor. Noget med robotter? Måske noget med en chip i hjernen?

Nedenfor boltrer jeg mig i spoilers i en analyse/anmeldelse.

Som jeg havde regnet med, så havde filmen 2 meget store dele. Hvad er de, og hvor godt fungerer de?

Sexisme

Frank har fået en idé. Han vil leve i en verden, hvor mænd og kvinder er lykkelige. Mændene får serveret mad og drinks af deres kærlige koner. Konerne kan shoppe igennem hver dag. Perfekt, ikke? Konkret er verden en teknologisk genskabning af 50’erne, som oplevet fra en lille, isoleret by i ørkenen. Der er dog en ambition om at udvide denne verden. Mænd bliver rekrutteret via YouTube-videoer. Konerne bliver ikke spurgt og får et hukommelsestab gratis med i pakken.

Frank tror vist på, at mænd bør herske. Jeg er lidt mere i tvivl om hovedpersonen Alice’s mand, Jack. Tror han virkelig på, at Alice frivilligt ville have valgt det her liv?

Det er isnende, når Alice siger sandheden og en mand siger, at det naturligvis ikke kan være rigtigt. Når Jack beslutter noget, der har kæmpe konsekvenser for Alice, uden at spørge hende og uden at hun ved det.

Der er en stor portion “alting var meget bedre i gamle dage”. MAGA.

Den her del fungerer egentlig rigtig godt for mig.

Horror

Alice oplever mere og mere, at der er noget galt. En veninde begynder at snakke om, at der er ugler i mosen. Der sker sære ting, som Alice ser, men alle siger, at det må være en hallucination eller noget. Til sidst viser det hele sig at være virtuel reality. Ovenikøbet dårlig VR, der går i stykker til sidst? Og i øvrigt altså et hukommelsestab, der går over.

Virker det? Lad os se på nogle af hændelserne.

 • Alice ser et fly styrte ned. Jeg hælder til, at hun selv fremkaldte det syn, fordi hun havde brug for en undskyldning for at forlade byen. Men det kunne også være Frank, der programmerede det, for at drille/teste hende. Eller måske er VR’en i stykker.
 • Alice forlader byen via et vindue i en bygning på en bakketop. Vi ser ikke noget til det, men efter et par timers panik får Jack hende tilbage til byen.
 • Alice kommer i klemme mellem 2 vægge. En hallucination, fordi hun føler sig under pres? Eller Frank, eller en fejl i programmet. Der bliver ved med at gå noget galt med spejlbilleder. Hvorfor?
 • Efter nok ballade fra Alice kommer dels nervepiller, dels elektrochok på tale. Jeg går ud fra, at de er programmeret til at have en realistisk effekt. Faktisk kunne Frank vel have gjort noget ved hendes hoved, uden at hun opdagede det, hvis han bare ville have fred. Men han nyder tilsyneladende at forvirre hende. Hun skal mærke, at man tvivler på hende og presser hende i form.
 • Ballade bliver håndteret af mænd i røde kedeldragter. Er de i virkeligheden del af programmet, som Frank kan aktivere? Det giver mest mening for mig, men vi får det ikke rigtigt at vide.
 • Det her VR er sejt. Biler kan køre sammen og eksplodere! Jeg vil gætte på, at Frank har købt en hyldevare og tilrettet den lidt.
 • Alice flygter. Løsningen er at forfølge hende i bil. Hm. Måske skulle Frank have haft et par rødklædte fyre oppe på bakken. Er det realistisk, at han ikke har tænkt på det? Eller at programmet ikke tillader det?
 • Alice kommer faktisk ud. Og så skal hun nok til at flygte igen. Det her virker kun, hvis projektet bliver holdt hemmeligt. På den anden side er Frank død, så måske er hun i sikkerhed.
 • Hele vejen igennem drømmer Alice om mystiske dansere på en sort baggrund. Så vidt jeg kan se, så fungerer de kun symbolsk. Ja, hun er på et eller andet plan klar over, at man undertrykker hende. Men det fører til de her drømme? Det tror jeg ikke. ETA: Da jeg genså filmen, gik det op for mig, at både Jack og Alice ser de her dansere, når de er på vej ind i VR. Det er en film, der spiller på loftet. Som om man skal hypnotiseres.
 • Det her VR fungerer via et drop i armen og noget lys i øjnene. Skal nogen vende en? Vaske en? Dryppe væske i ens øjne? Er det Jacks opgave? Kan han løse den godt nok?
 • Der er det sædvanlige sludder om, at hvis man dør i VR, så dør man også i virkeligheden. Suk. Det er vist bare for, at der skal være noget på spil.
 • Jeg tror, der er hints om “det her foregår ikke i 50’erne”. “Keep calm and carry on” er et gammelt slogan, men det er først fornylig, at det er blevet verdenskendt, så det stikker ud, når en tilfældig amerikaner siger det. Eller også har nogen dummet sig. Et andet hint er, at Alice bliver ved med at tage sig til det ene øje, som om hun kan mærke VR-udstyret. ETA: Det sidste her sker, efter hun har været ude første gang. Som om udstyret blev sat skævt på, da hun skulle ind igen.

Den her del knirker lidt for mig. Nogle dele er vist med, fordi de er god horror, ikke fordi de passer sammen med VR-forklaringen. Hvorfor skulle der gå kuk i spejlbillederne? På en måde, som kun vi kan se? Bliver spejle brugt til overvågning? Nej. Det hænger ikke helt sammen. Men næsten. Desuden er der lidt mere horror, end jeg bryder mig om. Jeg hoppede vist kun én gang. Jeg så væk, når knivene kom frem.

Den midterste tredjedel fik vi vist ikke noget ny information. Bare en masse spooky spooky.

Konklusion

For nogen vil den her film være helt fantastisk. Personligt er jeg medium. Jeg kunne godt finde på at se den igen, nu hvor jeg kender forklaringen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s