Apnø, cpap, luft

(Hvad søren skal man kalde en tekst, der kredser om nogen specielle fagudtryk, mange ikke kender?)

I en længere periode har jeg haft en underlig døgnrytme. Så via flere besøg på en søvnklinik nåede jeg frem til at være den stolte lejer af en cpap-maskine.

Det har ikke så meget med døgnrytmen at gøre. I den grad, der er noget at gøre ved det, så må jeg selv klare det. “Gå i seng til normal tid. Lad være med at drikke kaffe om aftenen.” Den slags. Som jeg har prøvet. Og som ikke virkede. Det var interessant at prøve at forklare en læge, at “gør dit og gør dat” ikke lander et godt sted, når en depression samtidig dræber næsten ethvert initiativ hos mig.

Nåh. Men i mellemtiden viste det sig, at jeg har apnø en gang imellem. Dvs. min tunge nogen gange falder ned og spærrer, så det bliver svært at trække vejret, mens jeg sover. (Jeg snorker. Jeg savler på min hovedpude. Hey, det hænger da vist sammen, det her!) Det er her cpap kommer ind i billedet. En slange op til næsen. Et lille lufttryk. Så sker det med tungen ikke. I hvert fald i teorien. Der er ikke andet for end at prøve.

Se, for det første er det noget af en udflugt for mig at besøge søvnklinikken. Bagefter skal jeg bare hvile mig. Så jeg fik ikke gjort mere den dag.

Derefter tog jeg apparatet i brug inde i stuen, bare for at prøve det. Og jeg læste manualen. Og jeg læste alle de andre papirer. En gang i mellem skal noget af apparatet vaskes, så jeg skulle have lavet en god liste over det forskellige, og en plan for gennemførelsen. Jeg skulle også lige have opklaret en detalje (*), der ikke fremgik af brevet på forhånd, eller videoen på forhånd, eller præsentationen den dag, jeg fik lille cpap med hjem. De 3 ting sagde nemlig nærmest det samme, alle 3. Vi skal også have prins Knud med.

(*) Her rendte jeg, som det sker regelmæssigt, ind i en af dem, der besvarer noget skriftligt ved at ringe til mig. Helt ærligt! Det skriftlige svar, jeg endte med at få, var på 2 sætninger! Der var ingen opklarende spørgsmål! Skriv nu bare til mig.

(Når nu jeg alligevel laver omveje. Der er ganske sikkert en sammenhæng mellem apnøerne og min vægt. Så som så mange gange før hænger det i luften, at jeg burde tabe mig. Som altid: Hvis de har en metode, der virker hos en høj procentdel af prøvekaninerne, der skal tabe meget, og hvor man ikke tager det hele på igen med det samme, og det er peer reviewed og alting, så prøver jeg gerne. Indtil da har jeg ikke brug for flere yoyoer.)

Så var vi endelig så langt. Hovedet på puden og slangen mod næsen.

Første spørgsmål: Hvad er soft start? Og cmH2O? Hhv. manualen og Google hjalp.

Andet spørgsmål: Hvordan skal slangen vende? Og hvordan har jeg grejet på, uden at ligge med øret mod en hård rem? Og præcis hvilket grej skal jeg bruge?

Tredje spørgsmål: Hvorfor har man valgt at gøre præsentationen så kort? Jeg ville godt have vidst noget mere af det her på forhånd.

De siger, at det kan tage et par måneder at vænne sig helt til situationen, så man bare sætter masken på og falder i søvn. Jeg er glad for, at de sagde det. Fordi der er efter pænt mange dage stadig tidspunkter, hvor jeg bare flår masken af igen, fordi jeg ikke kan falde i søvn. Men forbløffende nok er der andre gange, hvor alting virker fint. Og maskinen kan måle, at antallet af apnøer er faldet drastisk. Og jeg savler ikke længere.

Alting tegner med andre ord godt. Men jeg er lidt træt af forløbet. Små bump hist og her og alle vegne.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s