Slægt

Noter om Kindred, af Octavia E. Butler.

Skitse: Dana bliver gentagne gange trukket tilbage i tiden.

Er det science fiction? Der er ikke nogen ordentlig forklaring på tidsrejserne, så måske ikke.

Temaer: Under anden episode bliver Dana kaldt “nigger”. Da hun vender tilbage fra den tur, får vi at vide, at hendes mand, Kevin, er hvid. Det der med hudfarven bliver mere og mere vigtigt. I fortiden er Dana slave i Sydstaterne, medmindre en hvid beskytter hende.

Under og efter første episode er Dana primært bange. Og det er der jo ikke noget at sige til. Under anden episode prøver hun at regne ud, hvad der foregår. Tilsyneladende bliver hun trukket gennem tiden hver gang Rufus, en hvid forfar, frygter for sit liv. Efterhånden vænner hun sig til turene, grænsende til at hun accepterer selv at være slave, hvilket bekymrer hende.

Det gør noget ved mit hoved, at jeg kan identificere mig med Dana. Oplevelsen af slaveri bliver tydeligere for mig.

Repræsentation er vigtig. Hvad nytter det en sort, at en yankee besøger kong Arthurs hof? Det er bare hvide mænd, der render rundt og passer deres hvide sager. For nogle sorte betyder det meget, at hovedpersonen er sort og ovenikøbet får “sorte problemer” af den grund.

Er det godt? Jeg forstår godt, at den her bog i Butlers forfatterskab bliver fremhævet. Nemt læst, men stærk.

3 thoughts on “Slægt

  1. Vist er det science fiction. Der behøver ikke være en videnskabelig rationalisering, så meget mere som at de “videnskabelige rationaliseringer”, når det gælder tidsrejser, alligevel er “techno-babble”. Ellers ryger også “Lest Darkness Fall” og “By His Bootstraps” direkte ud af science fiction kategorien – og det ville de jo alligevel gøre, hvis vi taler Dogme-mundane-sf.
    “Kindred” er en fantastisk god fortælling – men har Octavia lavet noget lort? (ja, da hun skvattede ned af trappen og døde af det – det var noget rigtigt lort) – der har noget Daphne du Maurier over sig (The House On The Strand), uden sammenligning iøvrigt.

    Like

  2. Pingback: Afrofut! | Stuff from ommadawn.dk

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s