Hurra for grundforskning

ETA: link i bunden.

Hvad er grundforskning?

Grundforskning, 9/5-’17

Grundforskning er forskningsvirksomhed af original karakter med henblik på at erhverve ny viden og indsigt uden primært sigte på bestemte praktiske mål eller anvendelser. 

Med andre ord: Hvis du bedriver grundforskning, så ved du ikke med sikkerhed, om det en dag kan “bruges til noget”.

[…] under visse omstændigheder kan grundforskningen komme til at stå i modsætning til specielt anvendt forskning. Dette er først og fremmest tilfældet i perioder, hvor tildeling af offentlige forskningsmidler er knappe eller rammes af decideret økonomiske nedskæringer.

Og så er der færre penge til sådan noget formålsløst skidt. Det er dog en kortsigtet strategi.

En sådan nedskæring af midler til grundforskningen har som umiddelbar konsekvens, at det forskningsmæssige og videnskabelige grundlag, som al specialiseret forskning er baseret på, vil udsættes for en generel forringelse.

Man ønsker at støtte det brugbare maksimalt, men det er ikke det, der sker.

Modsat kan man finde eksempler på, at “videnskab bare for videnskabens skyld” kan føre til noget yderst brugbart, sådan når man er heldig. 

Curiosity Creates Cures: The Value and Impact of Basic Research

Basic research provides an impressive return on investment. Regardless of what measure is used—reduced health care costs or increased productivity from longer, healthier lives—every dollar spent on basic research yields returns ranging from $10 to more than $80.

Og det er bare indenfor medicin. 

Det hele er selvfølgelig lidt hovedløst. Man leder efter A, men finder B. Eller finder ud af, at A ikke kan findes. Eller finder A, der i sig selv ikke er noget særligt, men uventet hjælper en anden proces på vej. Sådan en proces er selvfølgelig svær at styre. “Nej, vi ved ikke, hvor vi er på vej hen.” Der er ikke god kontrol. Og så bliver nogle mennesker nervøse. 

Videnskabsfolkene er ikke nødvendigvis gode til at forklare, hvorfor grundforskning bør finde sted. Husk, de er videnskabsfolk, ikke politikere eller foredragsholdere.

Det trækker i mig. Jeg har lyst til at finde 100 eksempler på, at grundforskning fører til noget smaddergodt. Men det føles som om, spørgsmålet er misforstået. Grundforskning skal netop ikke partout måles. Der skal ikke være en forventning om, at grundforskning altid rammer guldæg.

Så jeg vil nøjes med at tilslutte mig koret af dem, der tror på beviserne og siger, at det ville være dumt at fjerne finansiering af det. 

Her er en anden fra koret.

Kronik: Kreativitet, grundforskning og strategi

Tilføjet senere: en til: 

Mikkel Wold: Det unyttiges nødvendighed
I jagten på effektivitet og produktivitet glemmer vi det allervigtigste: Nysgerrigheden og erhvervelsen af viden for dens egen skyld. 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s